Ajtó - Bejárati ajtó, biztonsági ajtó

Bejárati ajtó

A bejárati ajtó különleges igényt teljesít a védelem és design formájában.
Exkluzív bejárati a leggazdagabb kialakítási sokféleséget egyedülálló profiltechnológiát, nagy stabilitást és betörésgátlást kínálnak.

A bejárati ajtó vásárlása esetén az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

Az ajtó külső borítása:

Az egyik legfontosabb elem, ezért a valóban biztonságos bejárati ajtóknál ez acélból vagy alumíniumból készül, később erre kerül rá majd a színezés vagy adott esetben a fa hatású fólia.
Fontos, hogy az ajtólap külső borítása a fenti fémekből készüljön ez ellenálló, masszív felületet biztosít, így magas a betörésvédelmi értéke.

Felületi kezelés:

Ez gyakorlatilag az ajtó élettartamát határozza meg, valamint külső megjelenését. Minden esetben célszerű olyan bejárati ajtókat választani, amelyek megfelelően vannak kezelve (porszórt festék vagy "ráégetett" fólia).

Ha nem megfelelően van kezelve az ajtónk, előbb utóbb felületi sérülések keletkeznek rajta és emiatt rozsdásodik, vagy leválik a külső borításról.
Lényeges hogy nem "kisipari" hanem komolyan kidolgozott technológiával legyen felületkezelve.

Hőszigetelés:

Energiatakarékossági céljaink megvalósítása érdekében, a mai kornak megfelelő hőszigetelő képességű nyílászárókat használjunk. Ez kevésbé lényeges ha nem kültéri, hanem lépcsőházi bejárati ajtóról van szó. Hiszen itt nincsen hőmérséklet különbség.
Kültéri bejárati ajtó esetén minden esetben csak olyan ajtót válasszunk, amelynek belső hőszigetelése valamilyen speciális kikeményedő PU anyagból készült vagy hőszigetelő réteggel ellátott fából. A hőveszteségi mutató 1,5 és 2 W/m²K között legyen. Hőveszteség mérése
Ajtók höszigetelése

Jó tanács

Az ajtók nyitási iránya befelé javasolt.
Az ajtók problémamentes használati idejének többszörös meghosszabbítása céljából, a kültéri bejárati ajtókhoz előtető alkalmazását javasoljuk.
Kifele nyíló ajtók esetén pedig a legtöbb gyártó nem vállalja a garanicát ha nincsen előtető.

Anyagismeret

Faféleségek

  1. Az ajtókhoz leggyakrabban használt fa a hazai lucfenyő vagy az erdeifenyő. Ezek a fák aránylag olcsók. Jól megmunkálhatók, azonkívül mind beltéri, mind szabadtéri felhasználásra alkalmasak.
    Széles választékban rendelkezésre álló lazúrokkal jól színezhetőek. Még a trópusi fafajták, mint pl. a teak vagy paliszander színárnyalatait is megtévesztésig hűen lehet utánozni.
  2. Ajtólapokhoz gyakran használják a különböző furnérokat. A furnérok vékony falemezek, melyeket rendszerint nemesebb fákból, pl. cseresznye-, körte- vagy diófából készítenek. A furnérozott felületeket általában színtelen lakkal vonják be vagy viaszolják.
  3. Szabadban a több, keresztben és hosszában futó bükk- vagy nyírfadeszkából összeragasztott, vízálló rétegelt lemezek (multiplex-lapok) is alkalmazhatók. A keresztben futó szálirány a vízálló ragasztóval összekötött furnérrétegeket rendkívül alaktartóvá teszi.
  4. Garázsajtók borítására a kereskedelemben számos, különböző lambérlapok kapcsolhatók. Fontos, hogy ezek a lapok kültéri használatra is alkalmasak legyenek. A vetemedés és az egyenetlen zsugorodás elkerülésére mindenképpen ajánlatos első osztályú lapokat vásárolni.

Acél

Az acélt szerkezeti acél formájában teherviselő szerkezetekhez használjuk. Az áthidalásokba a húzóerők felvételére köracél hálót ("gömbvasat") szoktunk betenni. Kettős T tartókkal, kör vagy négyszög keresztmetszetű oszlopokkal támpillérek készíthetők (a profilok szükséges keresztmetszeteit statikai számítással kell meghatározni). A tűzvédelmi ajtók és a biztonsági bejárati ajtók általában acélból készülnek, vagy acéllemez betétjük van. A szabadban alkalmazott acélt horgonyzással, kalapácslakkozással vagy műanyag bevonattal kell a korrózió ellen védeni.

Alumínium

Az alumíniumot nagyon sokféle profillal készítik. Ablak- és ajtószerkezetek mellett garázskapu-borítások, zsaluzatok, korlátok, ablakpárkányok, ajtó- és ablakkeretek kaphatók alumíniumból. Gyakori, hogy az alumíniumot különböző színű (pl. bronz-, ezüst-, aranyszínű) eloxálással, vagyis védő oxidréteg felhordásával védik a korrózió ellen. Ezenkívül műanyag bevonatok vagy különböző színű lakkozások (speciális alapozás!) is alkalmazhatók.

Színesfémek

A rezet és ötvözeteit, a sárgarezet és a bronzot többnyire csak a veretek felületi bevonatához használjuk. A rezet a természetes korróziósága takarólemezek, ajtóbevonatok számára is alkalmassá teszi.

Jó tanács

Kerüljük a horganyzott vagy alumíniumdarabok és a színesfémek, pl. a réz vagy a sárgaréz közötti közvetlen kapcsolatot. Színesfémek és horgany vagy alumínium érintkezése esetén ugyanis víz hatására (erre már az átlagos légnedvesség elegendő) galvánelem keletkezik, amely oxidációt okoz, illetve a fém szövetszerkezetét roncsolja.

Műanyag az ajtókon

A műanyag gyűjtőfogalom, sok különböző anyagot ölel fel. A műanyagokat nem csak tisztán alkalmazzák, hanem többalkotós anyagok készítésére is felhasználják. A műanyagokkal szemben egész sor minőségi követelményt támasztunk: legyen alaktartó (ne vetemedjen), legyen időjárásálló, színtartó és fényálló, vagyis ne fakuljon ki, a felületi tulajdonságai legyenek kellemesek. Az ajtógyártásban az ajtólapot és a keretet műanyag lapokkal vonják be. A választék a furnérutánzatoktól a legkülönbözőbb szín- és mintaváltozatokig terjed.

Acél biztonsági ajtókhoz hasznos információk:

Az acél biztonsági ajtó főbb jellemzői: Milyen előnnyel jár?
14-18 pontos záródás 5 zártesttel Minél több záródási ponttal rendelkezik egy biztonsági ajtó, annál erősebb az ajtó tokja és lapja közötti kapcsolat. A biztonsági ajtó különálló zártestei jóval nagyobb ellenállást fejtenek ki, mint a hagyományos, reteszes záródást biztosító megoldások.
Fúrástól, zársöpréstől, magkihúzástól és savazástól egyaránt védett, multipont fúrással készített biztonsági zár. Manapság egyre inkább elterjedőben vannak a biztonsági ajtókkal szemben alkalmazott ún. "finomnyitási technikák", melyekkel szemben minden bejárati ajtót célszerű minőségi zárral védeni. Ezen típusú zárszerkezet minden ilyen technikával szemben ellenáll !
Erősített kivitelű nemesacél kilincspajzs és felső zárvédő pajzs Egy betörés során sokszor a bejárati ajtó zárszerkezete jelenti a célpontot, ezért a zárakat erős mechanikai védelemmel célszerű ellátni az ilyen támadások ellen.
Minden oldalon záródó biztonsági ajtó A betörők többsége igyekszik a záródási pontoktól minél távolabb, az ajtólap és tok közötti "pajszeros" feszítés révén átjutni a biztonsági ajtón. Egy olyan bejárati ajtónál, amely felfelé, lefelé és oldalra is záródik, sokkal nehezebb dolga van, mint egy hagyományos, csak oldalra záródó biztonsági ajtó esetében.
Szerelési nyílásokon, hegesztés nélkül rögzíthető acél ajtótok. Ezeknél az ajtóknál sincs szükség helyszíni hegesztésre és ebből adódóan a hegesztés környéki falvésésre sem a beépítés során. Az ajtótok belső oldalán levő szerelési nyílásokon keresztül nagy szilárdsággal rögzíthető a beszerelt bejárati ajtó
A rudazatok a maximális az elmozdíthatóságot többszörösen meghaladó mértékben záródnak az acél ajtótokba A biztonsági bejárati ajtók erősített rejtett zsanérjai és minőségi, tolórudazatok zárszerkezete miatt az ajtó zárnyelvei az ajtólap tokhoz viszonyított elmozdíthatóságához képest 20-szor mélyebben hatolnak az ajtótokba, ezáltal erős ellenállást fejtenek ki feszítés esetén.
Alap áron járó szervizkulcsos biztonsági zárrendszer A szervizkulcsok alkalmazása lehetővé teszi, hogy az építkezés, felújítás idején a lakásba a saját kulcsukkal bejutó munkások a tulajdonos beköltözését és a végleges kulcsok első használatát követően ne tudjanak a szervizkulcsokkal, vagy azok másolataival az ingatlanba behatolni.
Fontos: a fő kulcsok első használatát követően a szervizkulcsok nem nyitják a zárat!
Az ajtólap teljes felületét borító páncéllemez Az ajtó a külső és a belső oldalon egyaránt acéllemez borítással rendelkezik.
Erős acél ajtólap és tok Bárhol is próbálkozzon a betörő, az acél ellenállásával találkozhat. A biztonsági ajtó tokja több lépcsővel (falccal) készül, ezért jóval merevebb, nehezebben roncsolható, mint a hasonló megjelenésű bejárati ajtók többsége.
Az acél ajtótokkal egybeépített acél küszöb Az ajtó tokjának merevségét fokozza ez a megoldás. A tok és a küszöb közti fix kapcsolat lehetővé teszi azt is, hogy a biztonsági ajtó lefelé is zárható legyen.
Rejtett zsanérok, melyek passzív zárópontként és kiemelésgátlóként is funkcionálnak A rejtett zsanérok az ajtó csukott állapotában az ajtótok belsejébe kerülnek, így az ajtólap és a tok közötti feszítésnek a biztonsági ajtó sokkal jobban ellenáll a hagyományos, külső zsanéros (pipa pántos) megoldásoknál. Feszítésnél ugyanis a rejtett zsanérok a tokra támaszkodnak, így a bejárati ajtó lapja csak tokkal együtt feszíthető, míg a külső zsanéros megoldásoknál a betörő sikere ilyen esetben csak a zsanér ellenálló képességén múlik!
Tömítő gumi az ajtólapon és a tokon Egy bejárati ajtó megfelelő légzárása elsősorban a jól funkcionáló gumitömítéseken múlik. A lágy ütköző gumik nélkül készülő ajtók légzárása mindig hagy kívánnivalót maga után.
Nagy látószögű kitekintő Bejárati ajtónk kitekintőjének optikája úgy van kiképezve, hogy a belső oldalról a "halszem optika" segítségével jól láthatjuk az ajtó előtti külső teret.


Erről olvasott: bejáratiajtó, bejárati ajtó, bejárati ajto, bejárati ajtók, bejarati ajto, bejarati ajtok
BELTÉRI AJTÓ | BEJÁRATI AJTÓ | AJTÓVÁSÁRLÁSI TANÁCSOK | GYAKORI KÉRDÉSEK | AJTÓ WEBÁRUHÁZ

Linkkatalógus Valid XHTML 1.0 Transitional